OMA & SANAA and the Typology of a Shifted Buildings “In my backyard”

OMA & SANAA and the Typology of a Shifted Buildings

From Eliinbar’s Sketchbook 2014– Rem Koolhaas and SANAA Typology of  “Shifted Buildings”

   This post is the second

In a series of posts, I call “In my backyard

In which I present for your review, buildings that I found “in my backyard” and photographed them for you.

All buildings are within 60 km from home

The choice to photograph these buildings was not random

They reminded me of forgotten posts

For you to judge

In 2010 and later in 2014 I published posts that presented a relatively new trend for that period-  “Shifted Buildings

 Here is a sketch from my Sketch book

which explains the morphological characteristics of shifted buildings

the-ty-20100001[1]

This is the  De Rotterdam complex a “vertical city” in Rotterdam completed in 2013

Designed By office of Architecture ,OMA ,led by Rem Koolhaas

Commission 1997, groundbreaking December 2009, completion November 2013

de-rotterdam-by-oma-interview-with-rem-koolhaas_dezeen_1sq

And this is a Museum built in NewYork City,designed by Tokyo-based architects Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa.

 Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa are partners in the Japanese architectural firm SANAA.

 SANAA has won the 2010 Pritzker Architecture Prize, the profession’s highest honor.

SANAA received the commission of this Museum in 2002 and completion was in 2007

museum-of-contemporary-art

4 Years After I posted the SANAA’s and Rem koolhaas‘s  post, here is a building I photographed “In my backyard

For you to judge

Hagag building

Check the   NEW  CONSCIOUS  INSPIRATION  PAGE

in my Facebook

What do Rem koolhaas  and SANAA have to say?

This is how Rem koolhaas describes the main configuration of the De Rotterdam complex: “a building that consists of separate volumes that were slightly shifted vis-a-vis each other

From: DEZEEN

 

And this is SANAA’s description for the museum in New York: “We knew we could not maximize the entire site with solid architecture, we had to reduce the buildings mass somehow to create space between it and the perimeter. The solution of the shifted boxes arrived quickly”.

From New Building Museume

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: